Økonomisk ledelse & strategi
Økonomi kan opleves som et nødvendigt onde, men er måske en af de væsentligste forudsætninger for at præstere kvalitet og faglig udvikling i sociale organisationer. Til gavn for målgruppen.
Alligevel sidder mange ledere meget alene med ansvaret for økonomien. Det kan være meget udfordrende, da kerneopgaven ofte er den egentlige motivation for lederen. Det kan opleves meget alene (ensomt) og samtidig vanskeligt at involvere andre i.
Det kan også være at I befinder jer i en vanskelig økonomisk situation, og har brug for hjælp og et blik ude fra, for at finde løsninger, og måske et større perspektiv på fremtidige handlinger.
Jeg kan tilbyde sparring og hjælp til ledere, der gerne vil have bedre overblik og gerne vil udvikle deres økonomiske ledelse, så det bliver en både sjovere og mere meningsfuld opgave. Det handler i nogen grad om værktøjer, men måske i højere grad om indsigt, forståelse og selvtillid.
Det kan være opgaver som:
- Støtte eller sparring til leder om økonomisk ledelse.
- Akutte økonomiske kriser, hvor der skabes overblik og handlemål
- Vurdering af organisationens økonomi, og konkrete mål for økonomisk udvikling
- Mentorskab for ledere, der mangler erfaring med økonomi, men har et ønske om at blive fortrolig med økonomisk ledelse
Eksempel på et forløb:
En kunde henvender sig efter at have fået kritik fra tilsynsmyndigheden om økonomien. Samtidig oplever hun, at det er svært at forklare bestyrelsen de rette økonomiske sammenhænge i kritikken. Der aftales en grundig gennemgang af årsrapport, bogføring og tilsynsrapporter, for at identificere de svage punkter i økonomien, og sammen lave en række indsatser for at tilfredsstille tilsynet, og udvikle en strategi for fremtiden, som kan bearbejdes i bestyrelsen.
Vi mødes fire gange og tager dialogen med tilsynet sammen. Der kommer en række aftaler og en klar strategi ud af forløbet, og lederen har efterfølgende et meget bedre ejerskab til tal og strategi.
“Der er ikke andet at bemærke end at et område, der kan virke kedeligt og ikke interessant, blev virkeligt interessant og vedkommende. – og lettere at navigere i”
Kursusdeltager i Økonomisk Ledelse
[titel], [virksomhed]
Udvikling & strategi
Alle sociale organisationer har brug for at udvikle sig. Der sker hele tiden skift i målgruppens forventninger, omgivelsernes krav til kvalitet og tilgang, og ikke mindst ny faglig viden.
Ledelsen kan med fordel være på forkant, og forsøge at forberede sig på de ting der kommer, og afklare det der skaber usikkerhed om fremtiden.
Mange har blandede erfaringer med store planer og strategier, som er vanskelige at omsætte. Men udvikling og strategi behøver ikke at være stort og uopnåeligt. Det kan sagtens være små og konkrete planer, med nogle velvalgte mål og indsatser, som gør en stor forskel for borgerne. Det vigtige er, at der er forbindelse til det sociale arbejde, og at både medarbejdere, ledelse og omverdenen kan se, at det nytter. Desuden er ejerskabet meget vigtigt.
Jeg kan tilbyde hjælp til at identificere problemstillinger, finde sammenhænge og se bredt på organisationen. Det gælder socialfaglighed, økonomi, ledelse, ønsker og perspektiver – og alle de faktorer der hæmmer.
Det kan være opgaver som:
- Sparring til ledere, der kigger på egen organisation, men har brug for én at tænke sammen med og vende usikkerhed, tvivl og afmagt.
- En ledelse som kan se behov for udvikling, men er i tvivl om, hvordan det skal gribes an.
- En organisation der er strandet i stilstand, men har behov for at forny sig og kunne levere tidssvarende ydelser.
Eksempel på en opgave:
En kunde henvender sig med et aktuelt problem om godkendelse af budget og massivt pres fra tilsynsmyndigheden. Efter en indledende præsentation afklares det konkrete problem med budgettet. Herefter tages en grundig diskussion af hvilke udfordringer, der er ligger bag de opståede budgetproblemer og vi undersøger hvordan vi kan afhjælpe dette fremadrettet. Det aftales at jeg udarbejder et oplæg til flere strategiske indsatser, som tages med til bestyrelsens kommende møde.
“Det giver en tryghed at Flemming selv har erfaring som leder”
Kursusdeltager i Økonomisk Ledelse
[titel], [virksomhed]
Kurser & temadage
På kurser og temadage kan man få ny viden, eller måske få præsenteret kendt viden på en ny måde. Kurser er en virkelig god mulighed for at komme dybere ned i et emne og blive mere fortrolig med det. Det kan også være en mulighed for at ledere eller medarbejder får nye kompetencer og kan indgå i andre opgaver på arbejdspladsen.
Jeg tilbyder kurser, med socialfaglighed og økonomi som omdrejningspunkt. Jeg vil rigtig gerne hjælpe ledere til at blive bedre klædt på til opgaven med budget, regnskab og alle de daglige rutiner og beslutninger. Mange ledere sidder meget alene med opgaven, og oplever ind imellem, at det er vanskeligt, og samtidig belagt med et stort ansvar at styre og lede økonomien til alles tilfredshed, ikke mindst når der opleves pres fra mange sider.
Det kan være kurser som:
- Driftsøkonomi for alle.
- Økonomi i selvejende institutioner.
- Økonomisk ledelse.
- Bestyrelsens økonomiske ansvar og andre emner.
“Det var så godt at der var flere eksempler fra hverdagens økonomi”
Kursusdeltager i Økonomisk Ledelse
[titel], [virksomhed]